Dr. Ergin ERGÜL - Mevlana ve İnsan Hakları

Etkinlik Tarihi: 08 Aralık 2015 13:30

Üniversitemiz İlahiyat Fakültesi Dekanlığı’nın, Başbakanlık Müsteşar Yardımcısı ve İslam İşbirliği Teşkilatı Bağımsız ve Daimi İnsan Hakları Komisyonu Üyesi Dr. Ergin Ergül’ün konuşmacı olarak katılımıyla düzenlediği “Mevlana ve İnsan Hakları” konulu konferans, Prof. Dr. Fazıl Tekin Salonu’nda gerçekleşti.

Mevlana’nın modern insan hakları belgelerinde ifade edilen ilkeleri bundan 8 asır önce üstelik daha ileri biçimde önerdiğini belirten Dr. Ergin Ergül, O’nun misyonunu bir evrensel insan hakları savunucusu gibi ifade ettiğini söyledi. İnsanlık onuru, özgürlük ve sosyal adaletin Mevlana’nın düşünce dünyasının merkezinde bulunduğunu belirten Dr. Ergin Ergül, Mevlana’nın sadece bir grubun değil tüm insanlığın sevgilisi olduğunu ifade etti. Batılı insan hakları anlayışının Mevlana’nınki ile karşılaştırıldığında eksik olduğunu belirten Dr. Ergin Ergül, Mevlana’nın insan hakları anlayışının insanı ruhi, manevi ve zihni boyutlarıyla bir bütün olarak ele alması ve bütün insanlığı tek bir beden gibi görmesi dolayısıyla bütüncül olduğunu söyledi. Dr. Ergin Ergül, farklılıkları dolayısıyla insanların ayrımcılığa uğramasını ve ötekileştirilmesini kabul etmeyen Mevlana’nın bugün de tazeliğini yitirmeyen düşünceleri ile her milletten insanı etkilemeye devam ettiğini söyledi.