TR | EN
MUAFİYET/YETERLİK TEMMUZ 2023 SINAVI DUYURUSU
23.06.2023

MUAFİYET/YETERLİK TEMMUZ SINAVI DUYURUSU

Hazırlık sınıfı öğretim süresi

MADDE 12 – (1) Hazırlık sınıfı öğretimi süresi iki yarıyıldır. Bir yarıyıl asgari on dört haftadan oluşur. Öğrenciler, seviyelerine göre haftada en az 20, en fazla 30 saat yabancı dil dersi öğrenimi görürler. Hazırlık sınıfında geçirilen süre, öğrencinin İlahiyat lisans programında görmekle yükümlü olduğu derslere ilişkin kredi saatleri bakımından dikkate alınmaz.

(2) Hazırlık sınıfına devam edip hazırlık sınıfı başarı koşullarını yerine getiren öğrenciler, İlahiyat lisans programına devam etmeye hak kazanırlar.

(3) Zorunlu yabancı dil eğitimi için hazırlık sınıfına kayıt yaptıran ve devam koşulunu yerine getirmesine rağmen ikinci yarıyıl sonunda yapılan yabancı dil sınavında başarılı olamayan öğrenciler, ek bir veya iki yarıyıl daha hazırlık sınıfına devam ederek ya da yabancı dil bilgisini kendi imkânlarıyla geliştirerek güz yarıyılı sonu YETERLİK/MUAFİYET, yılsonu sınavı ve/veya üçüncü yılbaşında yapılacak YETERLİK/MUAFİYET sınavına girerler. Öğrenciler bu sınavlardan herhangi birinde başarılı olduğu takdirde İlahiyat lisans programına devam edebilir.

(4) Zorunlu yabancı dil eğitimi için hazırlık sınıfına kayıt yaptıran ve devam koşulunu yerine getirmesine rağmen ikinci yarıyıl sonunda yapılan yabancı dil sınavında başarılı olamayan öğrenciler, 23.03.2016 tarih ve 29662 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan Yükseköğretim Kurumlarında Yabancı Dil Öğretimi ve Yabancı Dille Öğretim Yapılmasında Uyulacak Esaslara İlişkin Yönetmeliğin 8. Maddesi gereğince Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezine başvurmaları halinde öğretim dili Türkçe olan eşdeğer bir programa, eş değer program bulunmaması halinde yakın programlardan birine yerleştirilir. Ancak bunun için öğrencinin üniversiteye kayıt yaptırdığı yıl aldığı giriş puanının, yerleştirileceği programa kayıt yaptırmak için aranan taban puanından düşük olmaması gerekir.

5) Hazırlık sınıfı bir defadan fazla tekrar edilemez. Hazırlık sınıfını iki yıl içinde başarı ile tamamlayamayan öğrencilerin programdan ilişiği kesilir. İlişiği kesilen öğrenciler ya bu yönergenin 12. maddesinin 4. fıkrasında belirtildiği üzere ÖSYM’ye başvurabilir ya da kendilerine devam yükümlülüklerini yerine getirmiş olmak şartı ile üç yıl içinde kullanacakları üç sınav hakkı verilir.

 

KİMLER MUAFİYET SINAVINA GİREBİLİR.

  1. Zorunlu yabancı dil eğitimi için hazırlık sınıfına kayıt yaptıran ve devam koşulunu yerine getirmesine rağmen ikinci yarıyıl sonunda yapılan yabancı dil sınavında başarılı olamayan öğrenciler, ek bir veya iki yarıyıl daha hazırlık sınıfına devam ederek ya da yabancı dil bilgisini kendi imkânlarıyla geliştirerek güz yarıyılı sonu YETERLİK/MUAFİYET, yılsonu sınavı ve/veya üçüncü yılbaşında yapılacak YETERLİK/MUAFİYET sınavına girerler.( İLK SENESİNİ OKUYUP KALANLAR VE İKİNCİ SENENİN İÇİNDE OLANLAR)

 

  1.  Hazırlık sınıfını iki yıl içinde başarı ile tamamlayamayan öğrencilerin programdan ilişiği kesilir. İlişiği kesilen öğrencilerden kendilerine devam yükümlülüklerini yerine getirmiş olmak şartı ile üç yıl içinde kullanacakları üç sınav hakkı verilenler güz yarıyılı sonu YETERLİK/MUAFİYET, yılsonu sınavı ve/veya üçüncü yılbaşında yapılacak YETERLİK/MUAFİYET sınavına girerler. (İLK İKİ SENE İÇERİSİNDE BAŞARILI OLAMAYANLAR)

 

ÖNEMLİ NOT: 2022 - 2023 Eğitim-Öğretim yılında Yabancı dil eğitimini kendi olanaklarıyla yürüterek derslere devam etmeyen bahar yarıyılı harç borcu olmayan öğrencilerimiz ve durumları yukarıda sayılan diğer öğrencilerimizin sınav başvurusu için LİNKTE bulunan listeye okul numaralarını varsa sınıflarını ya da üç yıl içinde kullanacakları üç sınav hakkı verilen öğrencilerden olduklarını yazmaları/işaretlemeleri gerekmektedir.

 

https://docs.google.com/spreadsheets/d/1P_XXgq2T26R0rKQhonz1jPnprNW3VcpS/edit?usp=sharing&ouid=115823228188428262729&rtpof=true&sd=true

 

ÖNEMLİ NOT: SINAV ONLİNE OLACAKTIR. SINAVA GİRECEK ÖĞRENCİLER ÖĞRENCİ BİLGİ SİSTEMİNDE VE UZEM/CANVAS SİSTEMİNDE KAYITLI OLMALIDIR. KAYITLI OLMAYAN ÖĞRENCİLER REKTÖRLÜK ÖĞRENCİ İŞLERİNE BAŞVURU YAPARAK 3 TEMMUZ PAZARTESİ AKŞAMINA KADAR SİSTEME KAYDINI YAPTIRMALIDIR. YOKSA ONLİNE SINAVA GİREMEZLER.